FAQ

FAQ

Wij helpen je graag bij het beantwoorden van jouw vragen over werken in het onderwijs. Een aantal van de vragen die wij regelmatig krijgen, hebben we hieronder beantwoord. Heb je nog vragen die hier niet tussen staan? Dan kun je altijd even contact met ons opnemen.

Algemene vragen
Algemene vragen
Waar kan ik terecht voor meer info?

Heb je een vraag die nog niet beantwoord wordt op deze website? Dan raden we je aan contact op te nemen met het scholenbestuur in jouw regio, zij kunnen je verder helpen. Je vindt deze contactinformatie op onze contactpagina.

Hoe duur is de opleiding tot leerkracht?

Wanneer je het onderwijs in wilt zijn er veel verschillende mogelijkheden om in te stromen. Ook daarbinnen verschilt de situatie van persoon tot persoon. We kunnen hier dus geen pasklaar antwoord op geven; iedere situatie is maatwerk en dus ook de vergoeding die er tegenover staat. Op deze pagina lees je meer informatie over het financiële aspect: https://www.inholland.nl/inschrijven/collegegeld/

Hoeveel ga ik verdienen als leraar?

Het startsalaris van een leraar basisonderwijs is € 2.563 bruto (salarisschaal L10, trede 1).

Het startsalaris van een leraar voortgezet onderwijs is € 2.662 bruto (salarisschaal LB, trede 1).

Wist je dat je als leraar ook vakantiegeld en een eindejaarsuitkering ontvangt? Én een bonus op de ‘Dag van de leraar’, als je in het basisonderwijs werkt? Doe je salarischeck op onderwijssalaris.nl.

Hoe groot is de kans op een baan na de opleiding?

Na het behalen van je diploma kunnen we garanderen dat er een baan is binnen een van de scholen van de stichting.

Kan ik bij meerdere schoolbesturen solliciteren?

Natuurlijk kan dat! Maar laat je goed informeren over de verschillende begeleidingsmogelijkheden

Wat kan je van ons verwachten?
  • Veel keuze mogelijkheid wat betreft stagescholen
  • Korte lijnen in de begeleiding
  • Geschoolde praktijkbegeleiders en schoolopleiders
Wat verwachten wij van jou?
  • Je bent gemotiveerd, enthousiast en leergierig
  • Je hebt passie voor kinderen en wilt hen helpen verder te ontwikkelen.
Is het mogelijk om een dag mee te lopen?

Als je wilt kijken of het vak van leraar bij jou past is het mogelijk om een paar dagen in de school mee te lopen. Neem daarvoor contact op met de opleidingscoördinator van de scholen bij jou in de buurt.
 

Wat ga ik verdienen als leerkracht?

Dit is afhankelijk van je vooropleiding en eventuele al eerder opgedane werkervaring. Dit bepaalt in welke school je in kunt stromen.

Is er ook begeleiding na het afstuderen?

Talentum heeft voor alle startende leerkrachten een uitgebreid inwerkprogramma. Dit om ervoor te zorgen dat je zo goed mogelijk kunt starten met je klas. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact met ons op.

Vragen over opleidingen
Vragen over opleidingen
Met welke vooropleiding kun je leraar worden?

Afhankelijk van waar je wilt gaan lesgeven en welke achtergrond je hebt, zijn er verschillende trajecten die geschikt kunnen zijn voor jou. Via onze homepage kun je kiezen welke situatie van toepassing is op jou; ben je bijvoorbeeld een zij-instromerstudent aan de Pabo, al werkzaam in het onderwijs maar wil je je lesbevoegdheid halen? Of ben je een herintreder, wil je vakdocent worden of ben je nu een middelbare scholier? Op de betreffende pagina's vind je meer informatie voor jou.

Hoe ziet het voortraject er uit voor de zij-instroom?

Bekijk de pagina zij-instroom voor uitleg over het voortraject.

Wanneer kan ik aan een opleiding beginnen?

Alle opleidingen starten in de eerste week van september. In februari starten alleen de tweejarige opleidingen waar een WO of HBO vooropleiding voor vereist is. Van de 4 jarige varianten start alleen de flexibele pabo ook in februari. Voor de digitale en deeltijdvarianten is de aftrap, zowel in september als februari met een startseminar van 3 dagen, voorafgaand aan de start van de opleiding. (laatste week augustus en laatste week januari).

Hoe kan ik mij voorbereiden op de opleiding?

Op deze website staan bruikbare tips: goedvoorbereidnaardepabo.nl.

Welke opleidingen zijn er?

Kijk bij pagina Opleiding. Let ook op het voortraject bij zij-instroom.

Ik ben onderwijsassistent en denk dat de Pabo iets te moeilijk is. Wat kan dan doen?

Dan zou je het voorbereidingstraject MBO naar HBO kunnen volgen of de opleiding leraarondersteuner. Neem voor persoonlijk advies contact met ons op.

Wat gebeurt er als ik het toelatingsassessment niet haal? Ben ik dan niet geschikt voor het onderwijs? Moet ik de kosten daarvoor terug betalen? (alleen van toepassing op zij-instroom)

Dan kun je niet als zijinstromer aan de slag, wel kun je je aanmelden voor de verkorte deeltijd, contactvariant of op afstand.

Kan ik een tegemoetkoming krijgen voor de studiekosten?
Wat is de studiebelasting?

Deze is voor de elke studievariant anders. Neem hiervoor contact op met de Pabo.

Vragen over de stage
Vragen over de stage
Wat gebeurt er als tijdens de stage blijkt dat ik het nog niet goed aan kan?

Talentum staat garant voor intensieve begeleiding. Samen kijken we wat nodig is en welke aanpassingen er gemaakt kunnen worden.

Waar loop ik stage?

Op de site van de schoolbesturen kan je zien welke basisscholen aangesloten zijn. De schoolbesturen zijn Octant, PCPOW en SCO Delft.

Moet ik zelf mijn stageplek regelen

Je wordt binnen de stichting van je keuze geplaats op een basisschool. Je hoeft daarvoor niet zelf op onderzoek. Wel kan je natuurlijk aangeven wat je eventuele voorkeur is.

Krijg ik een stagevergoeding als ik stageloop?

Ja, vanaf het 3de jaar is het mogelijk om betaald te krijgen via een leer-werkovereenkomst.