MBO diploma gehaald en al actief in het onderwijs?

MBO diploma gehaald en al actief in het onderwijs?

Ben je al actief in het onderwijs maar ligt je passie bij de (leer)ontwikkeling van kinderen? Dan kun je de overstap maken door je verder te ontwikkelen en je lesbevoegdheid te halen. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Zo kan je kiezen voor de voltijd, deeltijd of flexibele pabo. 

Lesbevoegdheid halen

Ben je al actief in het onderwijs en wil je je lesbevoegdheid halen? Dan kun je middels de Flexibele Pabo direct twee dagen per week voor de klas staan. De praktijkervaring die je hierbij opdoet is het uitgangspunt voor jouw leertraject. Je volgt geen vast programma, maar selecteert 'bouwstenen' die jij op dat moment nodig hebt voor nieuwe kennis en vaardigheden. Wat je leert, wanneer, hoe en in welk tempo bepaal je dus zelf. Daardoor is je studie altijd relevant, actueel en betekenisvol.

Benieuwd naar alle mogelijke opleidingsvormen? Je vindt meer informatie hierover op onze opleidingspagina.

Afbeelding 1

Toelatingseisen pabo

Heb je een mbo-opleiding niveau 4 (middenkader- of specialistenopleiding) afgerond? Dan kun je de hbo-opleiding leraar basisonderwijs (pabo) volgen. Deze opleiding heb je nodig om als leraar in het basisonderwijs te mogen werken. Het is noodzakelijk dat je een volledig mbo-diploma hebt, afzonderlijke certificaten zijn niet voldoende. Om toegelaten te worden moet je bovendien voldoende kennis hebben van de vakken geschiedenis, aardrijkskunde en natuur & techniek. Hiervoor zijn dien je toelatingstesten te doen.

Om toegelaten te worden tot de Pabo zijn er een aantal beoordelingsmomenten. Afhankelijk van je vooropleiding zijn er toelatingstoetsen voor Aardrijkskunde, Biologie en Geschiedenis. Heb je HAVO-examen gedaan in één of meerdere van deze vakken? Dan hoef jij deze toets(en) niet te maken. Heb je VMBO gedaan of geen HAVO-examen gedaan in één of meerdere van deze vakken? Dan wordt er van je verwacht dat jij je inschrijft voor deze toetsdagen. De data voor de toetsdagen kun je hier vinden en je kunt je het best hierop voorbereiden door deze lesstof te leren. Ook maak je vooraf een online test met reken- en taalvaardigheden, vragen over studiegedrag en persoonlijkheid gerelateerde vragen. Na het afronden van deze test word je uitgenodigd voor een studiekeuzecheck-dag (SKC-dag). Je neemt een motivatiebrief mee en voert een persoonlijke gesprek over de resultaten van de online test. Vervolgens geeft jouw gesprekspartner je een positief (mits) of negatief advies voor de Pabo-opleiding.

Voorbereiding op de pabo

Om je voor te bereiden op de toelatingstoetsen van de pabo zijn er verschillende mogelijkheden. Zo kun je op de website Goed Voorbereid naar de pabo veel oefenmateriaal vinden voor de toetsen Aardrijkskunde, Geschiedenis en Natuur & Techniek. 

Ik kan iedereen die zijn lesbevoegdheid wil halen aanraden om dagjes mee te lopen op verschillende scholen en om proeflessen te geven.
Bibi King, student flexibele pabo
lesbevoegdheid-halen

Bibi doet flexibele pabo

Toen ik begon als onderwijsassistent kwam ik er al vrij snel achter dat ik graag voor de klas wilde staan. Toch sprak het me niet aan om weer fulltime naar school te gaan; ik leerde namelijk vooral veel van het werken met de kinderen. Ik ging een gesprek aan met Astrid van Talentum Haagland en de flexibele pabo bleek voor mij een uitkomst. Terwijl ik me voorbereidde op de toelatingstoetsen werkte ik nog als onderwijsassistent en vanaf het moment dat ik startte aan de pabo kon ik ook direct al ervaring op doen voor de klas. Samen met een duo-leerkracht die de klas instrueerde en de lessen voorbereidde stond ik voor groep 7-8. Hierdoor kreeg ik al snel een goed beeld van wat je als leerkracht doet en wist ik ook zeker dat het iets was voor mij. Ik kan iedereen die zijn lesbevoegdheid wil halen aanraden om dagjes mee te lopen op verschillende scholen en om proeflessen te geven. Daardoor kom je erachter wat voor type school bij je past en ook of alles wat bij het vak van leerkracht komt kijken je ook bevalt.