MBO diploma gehaald en al actief in het onderwijs?

MBO diploma gehaald en al actief in het onderwijs?

Ben je al actief in het onderwijs maar ligt je passie bij de (leer)ontwikkeling van kinderen? Dan kun je de overstap maken door je verder te ontwikkelen en je lesbevoegdheid te halen. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Zo kan je kiezen voor de voltijd, deeltijd of flexibele Pabo. 

Lesbevoegdheid halen

Ben je al actief in het onderwijs en wil je je lesbevoegdheid halen? Dan kun je middels de Flexibele Pabo je diploma halen. Je kunt zo werken en leren combineren. De praktijkervaring die je hierbij opdoet is het uitgangspunt voor jouw leertraject. Je volgt geen vast programma, maar selecteert 'bouwstenen' die jij op dat moment nodig hebt voor nieuwe kennis en vaardigheden. Wat je leert, wanneer, hoe en in welk tempo bepaal je dus zelf. Daardoor is je studie altijd relevant, actueel en betekenisvol.

Benieuwd naar alle mogelijke opleidingsvormen? Je vindt meer informatie hierover op onze opleidingspagina.

Afbeelding 1

Toelatingseisen pabo

Heb je een mbo-opleiding niveau 4 (middenkader- of specialistenopleiding) afgerond? Dan kun je de hbo-opleiding leraar basisonderwijs (pabo) volgen. Deze opleiding heb je nodig om als leraar in het basisonderwijs te mogen werken. Het is noodzakelijk dat je een volledig mbo-diploma hebt, afzonderlijke certificaten zijn niet voldoende. 

Om toegelaten te worden tot de Pabo zijn er een aantal beoordelingsmomenten. Afhankelijk van je vooropleiding zijn er toelatingstoetsen voor Aardrijkskunde, Natuur & Techniek en Geschiedenis. Na inschrijving op de Pabo ontvang je een link om je in te schrijven voor de toelatingstoesten. Wil je hier meer over lezen? Ga naar www.goedvoorbereidnaardepabo.nl.

De wiskunde toets (WISCAT) is een verplicht onderdeel voor het behalen voor je Pabo-diploma. Hiervoor krijg je tijdens de opleiding een aantal toetskansen. Het is ook mogelijk om een extra kans te krijgen om voor de start van de Pabo deze toets alvast te maken. Zo kan je toets alvast in de pocket hebben voordat je aan de Pabo begint of weet je waar je aan moet werken. Na inschrijving word je uitgenodigd voor een studiekeuzecheck-dag (SKC-dag). Je neemt een motivatiebrief mee en voert een persoonlijk gesprek. Samen kijken we of de gekozen Pabo-opleiding bij je past. 

 

Ik kan iedereen die zijn lesbevoegdheid wil halen aanraden om dagjes mee te lopen op verschillende scholen en om proeflessen te geven.
Bibi King, student flexibele pabo
lesbevoegdheid-halen

Bibi doet flexibele pabo

Toen ik begon als onderwijsassistent kwam ik er al vrij snel achter dat ik graag voor de klas wilde staan. Toch sprak het me niet aan om weer fulltime naar school te gaan; ik leerde namelijk vooral veel van het werken met de kinderen. Ik ging een gesprek aan met Astrid van Talentum Haagland en de flexibele pabo bleek voor mij een uitkomst. Terwijl ik me voorbereidde op de toelatingstoetsen werkte ik nog als onderwijsassistent en vanaf het moment dat ik startte aan de pabo kon ik ook direct al ervaring op doen voor de klas. Samen met een duo-leerkracht die de klas instrueerde en de lessen voorbereidde stond ik voor groep 7-8. Hierdoor kreeg ik al snel een goed beeld van wat je als leerkracht doet en wist ik ook zeker dat het iets was voor mij. Ik kan iedereen die zijn lesbevoegdheid wil halen aanraden om dagjes mee te lopen op verschillende scholen en om proeflessen te geven. Daardoor kom je erachter wat voor type school bij je past en ook of alles wat bij het vak van leerkracht komt kijken je ook bevalt.