Middelbare scholier

Middelbare scholier

Zit je nu op de middelbare school en denk je erover om het onderwijs in te gaan? Misschien twijfel je nog of het onderwijs bij je past, of je bent benieuwd welke stappen je moet ondernemen om toegelaten te worden tot de Pabo. Zo kun je leraar worden op een basisschool, maar ook vakdocent in het voortgezet onderwijs, om maar een paar opties te benoemen. We bespreken graag de verschillende mogelijkheden en bijbehorende trajecten met je.

Past het onderwijs bij mij?

Vind je het een mooi idee om kinderen te begeleiden in hun leerproces?  Dat is natuurlijk de belangrijkste voorwaarde om het onderwijs in te gaan! Toch komt er bij het succesvol doorlopen van de Pabo meer kijken dan dat. Denk bijvoorbeeld aan planningsvaardigheden, het voorbereiden van lessen en doorzettingsvermogen op lastige momenten. Om erachter te komen of de Pabo voor jou een passende vervolgstap is na de middelbare school zijn er verschillende oriëntatiemomenten. Zo organiseren wij regelmatig open dagen en kun je een dag komen proefstuderen. Tijdens deze momenten kun je in gesprek met eerstejaars Pabo studenten die jou alles kunnen vertellen over de opleiding tot leraar en kun je even proeven hoe het is om voor de klas te staan.

Afbeelding 1
Afbeelding 2

Toegelaten worden tot de Pabo

Om toegelaten te worden tot de Pabo zijn er een aantal beoordelingsmomenten. Afhankelijk van je vooropleiding zijn er toelatingstoetsen voor Aardrijkskunde, Biologie en Geschiedenis. Heb je HAVO-examen gedaan in één of meerdere van deze vakken? Dan hoef jij deze toets(en) niet te maken. Heb je VMBO gedaan of geen HAVO-examen gedaan in één of meerdere van deze vakken? Dan wordt er van je verwacht dat jij je inschrijft voor deze toetsdagen. De data voor de toetsdagen kun je hier vinden en je kunt je het best hierop voorbereiden door deze lesstof te leren. Ook maak je vooraf een online test met reken- en taalvaardigheden, vragen over studiegedrag en persoonlijkheid gerelateerde vragen. Na het afronden van deze test word je uitgenodigd voor een studiekeuzecheck-dag (SKC-dag). Je neemt een motivatiebrief mee en voert een persoonlijke gesprek over de resultaten van de online test. Vervolgens geeft jouw gesprekspartner je een positief (mits) of negatief advies voor de Pabo-opleiding.

WISCAT

In je eerste jaar aan de Pabo wordt er van je verwacht dat je de WISCAT, een wiskunde toets, haalt. Hiervoor heb je gedurende het jaar 3 mogelijkheden. Haal je de toets niet? Dan moet je helaas stoppen na je eerste jaar en kun je niet verder met de Pabo. Weet je van jezelf dat je moeite hebt met wiskunde? Maak dan gebruik van de bonusmogelijkheid, voordat het eerste schooljaar begint. Zo kun je deze toets alvast in de pocket hebben voordat je aan de Pabo begint, of weet je precies waar je aan moet werken.

De Pabo-opleiding

Ben je toegelaten? Dan volgen de meeste studenten het reguliere traject van 4 jaar. In het eerste jaar begin je direct met stagelopen. Je schooljaar is verdeeld in vier periodes, waarbij je aan het eind van de periode één toetsweek hebt, een inleverweek waarin je werkstukken kunt (af)maken en inleveren en een bufferweek, waarin de docenten toetsen nakijken en jij je kunt voorbereiden op de volgende periode. Daarnaast ga je in je eerste jaar op kamp, dat wordt in Den Haag georganiseerd door tweedejaars studenten. Daarin leer je vaardigheden die bij het vak bewegingsonderwijs horen, zoals organiseren. Ook in het tweede jaar loop je stage, zodat je zowel ervaring hebt in de boven- als onderbouw. In het derde jaar ga je je vervolgens specialiseren op jongere of oudere kinderen. En kies je een minor als specialisatie, bijvoorbeeld muziekspecialist of orthopedagogiek.

Na een dagje proefstuderen kwam ik thuis en zei: "Mam, het wordt tóch het onderwijs!"
Simone Tak, student Pabo
Simone doet Pabo aan InHolland Den Haag

Simone doet Pabo aan InHolland Den Haag

"Toen ik naar open dagen van verschillende studies ging sprak eigenlijk niets me aan. Toen bedacht ik me dat ik eigenlijk mijn hele leven al heb geroepen dat ik juf wilde worden. Ik ging een dagje proefstuderen bij de Pabo en na een aantal gesprekken met eerstejaars kwam ik thuis en zei: "Mam, het wordt tóch het onderwijs!" Inmiddels heb ik mijn eerste jaar succesvol afgerond en ben ik zo blij met de keuze die ik heb gemaakt. Het kost wel wat doorzettingsvermogen en je moet goed plannen, maar voor de klas staan past echt helemaal bij mij!"