Herintreder

Herintreder

Heb je al eerder in het onderwijs gewerkt? Misschien ben je van carrière geswitcht, heb je enige tijd niet gewerkt om voor je kinderen te zorgen of is er een andere reden waardoor je een aantal jaar niet actief bent geweest in het onderwijs. Wanneer je opnieuw het onderwijs in wilt, zijn er verschillende mogelijkheden. Afhankelijk van jouw situatie en ervaring kunnen we kijken welk traject het meest geschikt is voor jou.

Bijscholingscursus

Je bent in het bezit van een Pabo diploma en de vraag "zou er nog een kans zijn om terug te keren in het onderwijs?" blijft je bezighouden. Misschien twijfel je, want: is er in de tussentijd niet veel veranderd waarvan je niet (meer) op de hoogte bent? En zou je het nog wel kunnen: voor de klas staan? Het is logisch dat je deze vragen en twijfels hebt op het moment dat je overweegt om opnieuw het onderwijs in te gaan. Een bijscholingscursus kan je helpen om net die fijne kneepjes van het vak weer in handen te krijgen en jezelf bovendien te informeren over wat er nieuw is in het onderwijs. Een mogelijkheid bij zo'n bijscholingscursus is bovendien om één of enkele dagen mee te lopen zodat je weer wat recente ervaring op doet.

Afbeelding 1

Begeleiding herintreders

Om na jaren voor het eerst weer voor de klas te staan is spannend. Daarom vinden wij het belangrijk om leerkrachten goed te begeleiden, die als herintreder het onderwijs in gaan. Zo neem je deel aan een inwerkprogramma. Daarnaast koppelen we je aan een maatje die jou kan helpen met allerlei vragen die je hebt over het lesgeven en jouw klas. We vinden het belangrijk dat jij je zoveel mogelijk kan focussen op het ontwikkelen van je didactische vaardigheden en het lesgeven, daarom proberen we je daarnaast in je eerste jaar zoveel mogelijk te ontzien van aanvullende taken.

In de tussentijd is er in het onderwijs veel veranderd. Ik heb het gevoel dat ik nu gezien word en heb het ontzettend naar mijn zin.
Patrica van Keeken, herintreder
Patricia ging opnieuw het onderwijs in

Patricia ging opnieuw het onderwijs in

Toen ik 10 jaar geleden van de pabo kwam, kon ik direct aan de slag als leraar van groep 7-8 op een leuke school. Een pittige groep, waar ik als beginnend leerkracht destijds de ervaring voor miste. Goede begeleiding voor startende leerkrachten ontbrak en dat deed mij er toe besluiten om de overstap te maken naar de kinderopvang en later zelfs het kantoorleven. Toch bleef het onderwijs kriebelen. Toen mijn kinderen naar de basisschool gingen heb ik daarom de directeur van hun school aangesproken op het schoolplein en mijn situatie voorgelegd. Hij regelde dat ik 4 keer een dag stage kon lopen om te proeven hoe het zou zijn om opnieuw het onderwijs in te gaan. Het beviel me goed, maar het was voor mij nog niet het juiste moment. Na nog een aantal keren als invalleerkracht gewerkt te hebben in de klas van mijn zoon besloot ik dat ik de stap wilde maken. Na een goed gesprek kon ik begin dit jaar aan de slag als herintreder op Triangel. In de tussentijd is er in het onderwijs veel veranderd. Ik neem deel aan het 3-jarige inductieprogramma voor startende leerkrachten, draai een klas duaal met een collega waarmee ik veel overleg, heb een buddy die mij begeleidt en als beginnend leerkracht mag ik mij volledig focussen op het lesgeven en hoef ik dus nog niet actief deel te nemen aan allerlei comité's. Ik heb het gevoel dat ik nu gezien word en heb het ontzettend naar mijn zin.