Financiële informatie

Financiële informatie

Één van de meest prangende vragen voor veel mensen die overwegen om het onderwijs in te gaan is "wat ga ik verdienen als leraar?". Nu is daar geen pasklaar antwoord op te geven, maar wordt er natuurlijk wel een CAO gevolgd waarin de salarissen zijn vastgelegd. Zo zijn er verschillende schalen, afhankelijk van je ervaring in het onderwijs als ook de extra taken in je pakket.

Salaris als leraar

Salaris als leraar

De hoogte van het salaris van een leerkracht is vastgelegd in het cao (primair) onderwijs. Er zijn verschillende loonschalen voor leraren, waarbij de loonschaal LB start bij €3.001 en een maximum heeft van €4.573. Je kunt doorgroeien naar loonschaal LC dat een maximum kent van €5.329. Hiervoor heb je een specialisatie middels een hbo of master opleiding in een specifieke richting nodig.

Salaris zij-instromer

Salaris zij-instromer

Ga je het onderwijs in als zij-instromer? Dan ontvang je tijdens je opleiding tot leraar al salaris, hiervoor geldt dat jouw salaris individueel wordt bepaald. Dit is afhankelijk van meerdere factoren, waaronder je eerder opgedane ervaring en de beschikbare uren die je voor de klas staat. 

Stage vergoeding

Stage vergoeding

Loop je stage? Dan ontvang je een stagevergoeding. In de eerste 2 jaren is dat 90 euro per dag, de daaropvolgende jaren is dat 125 euro per dag. Je rondt je opleiding af met een lio-stage en krijg je een salaris conform de cao voor lio-studenten (50% LB). 

Kosten opleiding

Kosten opleiding

Wanneer je het onderwijs in wilt zijn er veel verschillende mogelijkheden om in te stromen. Ook daarbinnen verschilt de situatie van persoon tot persoon. We kunnen hier dus geen pasklaar antwoord op geven; iedere situatie is maatwerk en dus ook de vergoeding die er tegenover staat. Op deze pagina lees je meer informatie over het financiële aspect: https://www.inholland.nl/inschrijven/collegegeld/. Daarnaast is het wel zo dat Talentum Haagland studenten met goede praktijk- en studieresultaten de mogelijkheid tot betaalde opleidingsplekken aanbiedt.

Overige arbeidsvoorwaarden

Het salaris dat je als leraar ontvangt zul je moeten beoordelen op je eigen wensen. We kunnen niet met bonussen of andere marktgerelateerde stimulansen werken in het onderwijs. Waar je wel rekening mee kunt houden is een prachtige vakantieregeling. Die wijkt echt af van overige sectoren. Waar krijg je 10 weken vakantie per jaar? Daarnaast vinden wij het natuurlijk belangrijk dat medewerkers gelukkig zijn op het werk. Daarom wordt er veel aandacht besteed aan, en investeren we flink in het verlagen van de werkdruk, opleidingen (individueel en teamscholing), de begeleiding van startende leraren, kennisdagen en teamuitjes en activiteiten.

De mogelijkheid om werken en leren te combineren is voor mij ideaal. Zo kan ik mijn gedroomde ontwikkeling doormaken en voor mijn gezin zorgen.
Wendy, zij-instromer pabo als voormalig vakdocent
Wendy doet een zij-instroom traject

Wendy doet een zij-instroom traject

Ik was al 15 jaar gymdocent op dezelfde basisschool. Ik wilde niet tot ik oud en grijs ben gymleraar zijn, op een gegeven moment hebben de kinderen dan ook iets vlotters nodig. De kinderen van de school waar ik werkte gingen me aan het hart en ik stond steeds vaker als invaller voor de klas. Toen ging het toch een beetje kriebelen. Het huidige zij-instroomtraject is mooi omdat je opleiding betaald wordt en je bovendien gewoon salaris ontvangt. Dus toen dit traject geïntroduceerd werd, werd ik er direct heel enthousiast van: het sloot precies aan bij mij. Het vergt wel veel van je, qua tijdsinvestering, dat is iets om goed over na te denken. Zelf wist ik ongeveer wat me te wachten stond en ik vind het werk enorm leuk. Je weet waar je het voor doet, dus dan is het de pittige opleiding helemaal waard!