Opleiding

Opleiding

Het is belangrijk dat de opleiding om leraar te worden en de manier van studeren past bij jou. Samen kijken we naar jouw vooropleiding, jouw persoonlijke situatie en eventuele werkervaring. Aan de hand daarvan maken we een meest optimale studieplan voor jou. Voor alle 4 jarige opleidingen gelden de landelijke toelatingstoetsen als eis om te kunnen beginnen. Zie hiervoor de opleidingsinformatie. 

Reguliere voltijd

De meest gangbare opleiding tot leraar is het volgen van de Pabo-opleiding, die vier jaar duurt. Je volgt tijdens deze opleiding verschillende verdiepende vakken, zoals taal, rekenen, schrijven, wereldoriëntatie, muziek en geschiedenis. Basisschool leerkrachten weten namelijk 'van alles iets af'. Hiermee is jouw basiskennis snel weer up-to-date, zodat je de stof goed aan de leerlingen kunt overbrengen. Daarnaast werk je ook aan je persoonlijke ontwikkeling. Je bent 4 dagen per week op de opleiding en loopt vanaf het begin 1 dag praktijk, vaak bij een school van Talentum.

Meer informatie
Meer informatie
Lees hier alles over de voltijd opleiding van de Pabo

Deeltijd

Je wilt graag de door jou opgedane kennis en levenservaring overbrengen aan kinderen, maar je mist nog de juiste papieren en ervaring in lesgeven om voor de klas te staan. Met de deeltijdopleiding tot basisschoolleraar combineer je op een flexibele manier studeren en je andere dagelijkse activiteiten. Zo kun je de transitie naar het onderwijs gemakkelijker maken. De deeltijdopleiding duurt 4 jaar. Je volgt elke donderdagavond, college in Den Haag. De college's zijn een aanvulling op, verdieping van en soms ook een thematische aanpak van de theorie. Ook hier komt jouw ontwikkeling als persoon en aankomend leraar aan de orde. Heb je al een WO of HBO opleiding afgerond? kijk dan bij de verkorte deeltijd. 

 

Meer informatie
Meer informatie
Lees hier alles over de deeltijd-mogelijkheden die de Pabo biedt.

Verkorte deeltijd

Indien je al een hbo- of wo-diploma hebt, kun je de Verkorte Deeltijd opleiding van de Pabo volgen. Een pittig programma, waarbij je met dubbele snelheid door de leerstof heen gaat. Je volgt overdag, op de donderdagen, colleges bij Hogeschool Inholland in je vaste groep. Als je bij blijft kun je in twee jaar afgestudeerd zijn. Maar ontstaat er een leerachterstand? Dan is deze door het hoge tempo lastiger in te halen.

Meer informatie
Meer informatie
Lees hier alles over de verkorte deeltijd opleiding van de Pabo

Flexibele Pabo

Ben je al actief in het onderwijs en wil je je lesbevoegdheid halen? Dan kun je middels de Flexibele Pabo direct twee dagen per week voor de klas staan. De praktijkervaring die je hierbij opdoet is het uitgangspunt voor jouw leertraject. Heb je snel overzicht en minder behoefte aan duidelijke sturing per vak? dan kan de flexibele pabo de oplossing zijn. Je volgt geen vast programma, maar selecteert 'bouwstenen' die jij op dat moment nodig hebt voor nieuwe kennis en vaardigheden. Wat je leert, wanneer, hoe en in welk tempo bepaal je dus zelf. Daardoor is je studie altijd relevant, actueel en betekenisvol. Het staat en valt met goede begeleiding in de praktijk. Daarvoor ben je bij Talentum aan het juiste adres.

Meer informatie
Meer informatie
Lees hier alles over de flexibele pabo

Studeren op afstand

Ook als je niet in de schoolbanken wilt of kunt, zijn er mogelijkheden om de opleiding tot leraar basisonderwijs te volgen. Met de Digipabo studeer je op afstand. Na de aftrap op het startseminar in de laatste week van augustus, volg je geen colleges meer maar werk je volledig digitaal. Natuurlijk is de praktijk niet digitaal, dus loop je ook hier 1 dag per week stage. De digipabo kent hetzelfde programma als de deeltijd (4 jaar) of de verkorte deeltijd (2 jaar, alleen als je al een WO of HBO opleiding hebt afgerond).  Studeren doe je zelfstandig, onder begeleiding van deskundige docenten en studieloopbaanbegeleiders. Het samenwerken met andere studenten vindt net als bij de contactvarianten plaats in een groep, maar dan in een digitale leeromgeving. Het vraagt discipline en er wordt een richtlijn gehanteerd van 24 uur werken naast de studie.

Meer informatie
Meer informatie
Lees hier alles over studeren op afstand met digipabo
Bruno 't Hart

Bruno 't Hart

“Ik doe wat ik leuk vind en krijg daar onwijs veel energie van.”  

Marko Heus

Marko Heus

“Ik vind het belangrijk dat kinderen leren omgaan met de nieuwste technieken, zoals robots, dat leer ik op de pabo en kan ik meteen in de praktijk toepassen.”