Zij-instroom en verkorte deeltijd

Zij-instroom en verkorte deeltijd

Heb jij een afgeronde hbo opleiding, ben je nog niet werkzaam in het onderwijs en wil je graag als zij-instromer aan de slag? Dan zijn er een aantal mogelijke trajecten die geschikt zijn voor jou. Natuurlijk is ieder traject een maatwerk oplossing, immers: geen enkele persoon is hetzelfde. Op basis van jouw ervaring en situatie kunnen we samen op zoek naar een geschikt traject voor jou. Hieronder vind je meer informatie over mogelijke routes voor jou als zij-instromer.

Het zij-instroomtraject

Ben jij geschikt om het onderwijs in te gaan? Dan sta je in overleg met de basisschool twee tot drie dagen voor de klas en reserveer je één dag voor zelfstudie. In de omgeving Den Haag en Rotterdam/Dordrecht heb je bovendien één vaste lesdag per twee weken. Daarnaast krijg je een begeleider op school en een leercoach bij de pabo die jou gedurende het zij-instroomtraject begeleiden. Heb je na maximaal twee jaar alles succesvol doorlopen? Dan behaal je je lesbevoegdheid voor het primair onderwijs in de vorm van een getuigschrift zij-instroom. Besef dat het zij-instroomtraject een intensief traject is.

Afbeelding 2

Het voortraject

Wanneer je een basisschool gevonden hebt die met jou het zij-instroomtraject wil aangaan, meldt de basisschool jou aan bij de Pabo. Aan de hand van een geschiktheidsassessment wordt gekeken of je kunt starten aan het zij-instroomtraject. Om te kunnen starten met het voortraject ben je in het bezit van een hbo- of wo-diploma en ben je in de afgelopen twee jaar niet ingeschreven geweest bij een lerarenopleiding. Daarnaast is een eigenvaardigheidstoets Rekenen-Wiskunde (wiscat) onderdeel van het assessment. De uitslag hiervan is doorslaggevend voor de toelating tot het zij-instroomtraject. Deze procedure neemt enkele maanden in beslag. 

Concreet doorloop je de volgende stappen:

- Je stuurt je cv en motivatie naar het schoolbestuur

- Je wordt uitgenodigd voor een gesprek

- Dan volgt een aanmeldingsprocedure. Deze neemt enige tijd in beslag.

- Je maakt een portfolio om je voor te bereiden voor het assessment

Verkorte deeltijd

Wil je je loopbaan een nieuwe impuls geven? Of ben je net afgestudeerd zonder direct uitzicht op een baan? Maak de overstap naar het onderwijs! Met een Pabo-diploma van Inholland heb je uitstekende vooruitzichten op een mooie en maatschappelijk relevante baan. Heb je een hbo- of wo-diploma en een flinke dosis doorzettingsvermogen? Met de Verkorte Deeltijdopleiding sta je al na twee of drie jaar voor de klas. Je leest meer over het verkorte deeltijdtraject op de website van Inholland. Wil je vanuit een ander vak instromen? Bekijk dan deze informatie. 

Talentum Haagland verkorte deeltijd pabo
Afbeelding 1

Werken en leren tegelijk

In het onderwijs zijn er verschillende mogelijkheden om werken en leren met elkaar te combineren. We zijn steeds op zoek naar nieuwe mogelijkheden en kansen om mensen op te leiden als leerkracht. Wil je weten wat voor jou de mogelijkheden zijn? Neem contact op met één van de besturen voor een kennismakingsgesprek. 

Voordat ik aan de Pabo begon, heb ik ongeveer 15 jaar met veel plezier gewerkt als optometrist en orthoptist. Ik heb echter altijd graag met kinderen willen werken en dat deed ik de laatste jaren tot mijn spijt steeds minder. 
Monique van Veen, zij-instromer via verkort deeltijdtraject
zij-instromer-onderwijs

Monique doet Pabo in verkorte deeltijd

Voordat ik aan de Pabo begon, heb ik ongeveer 15 jaar met veel plezier gewerkt als optometrist en orthoptist. Ik heb echter altijd graag met kinderen willen werken en dat deed ik de laatste jaren tot mijn spijt steeds minder. Toen het lerarentekort steeds regelmatiger in het nieuws verscheen, ben ik me vorig jaar in de verkorte Pabo-opleiding gaan verdiepen en daar werd ik zeer enthousiast van. Ik heb gekozen voor een PCPOW-school, omdat ik op de website had gelezen over de samenwerking met Hogeschool Inholland, waarbij ook de goede begeleiding van studenten werd genoemd. Na mijn eerste gesprek met de stage coördinator werd mijn gevoel bevestigd. Tijdens mijn stage bleek alles ook prima geregeld te zijn. Mijn praktijkbegeleidster gaf me veel zelfstandigheid, waardoor ik me goed kon ontwikkelen. Ook kreeg ik veel nuttige tips en opbouwende feedback. Op mijn stageschool waren ze duidelijk gewend aan het werken met stagiaires en dit heeft mij een leerzame en leuke stage opgeleverd. Op dit moment loop ik mijn tweede stage ook op een PCPOW-school. Het was eigenlijk niet mijn bedoeling om al mijn stages bij dezelfde stichting te lopen, maar het bevalt erg goed!